Vérszilva (Prunus cerasifera f. atropurpurea) (Jakob Friedrich Ehrhart, 1785)

A vérszilva gyűjtőnév alatt (Prunus cerasifera f. atropurpurea) a cseresznyeszilva, mirabolán szilva vagy fosókaszilva vörös levelű fajtáit értjük. Kaukázusban és Délnyugat-Ázsiában honos 7-8 méteres magasságot elérő, terebélyes koronájú lombhullató fa, bordó levelű változata. Leggyakrabban Nigra, Hollywood, Royal Burgundy, Pissardii, Hessei, vagy Woodii néven forgalmazzák. Lombfakadás előtt, április elején dúsan hozza ötszirmú, feltűnő porzójú, halványrózsaszín, enyhén illatos virágait. Virágzást követően jelennek meg kezdetben bronzos, később bordó színű l kisméretű, hosszúkás levelei, melyek a színűket az egész vegetáció alatt megtartják. Egyes változatai gömbölyded az alapfajéhoz hasonló, de vörös színű terméseket nevelnek, melyek fogyaszthatóak, édeskés-savanykás ízűek. A vérszilvákat, cseresznyeszilva alanyok gyökérnyakába szemzik vagy koronájukba oltják. Időnként előfordul, hogy a vad alany kitör a nemes, oltott növény elnyomásából és erőteljes fejlődésnek indul. Ilyenkor lehetőség szerint azonnal és teljes mértékben távolítsuk el a vad alany hajtásait, mivel ellenkező esetben idővel teljesen elnyomja a nemes részt. Napos helyen, kissé nyirkos talajon fejlődik a legszebben. Félárnyékos fekvésben a levelei veszítenek karakteres színükből és a tavaszi virágzása is gyérebb lesz. Amennyiben szükség van alakító metszésre, azt közvetlenül az elvirágzás után végezzük el.

The common name for prunus (Prunus cerasifera f. Atropurpurea) refers to the red-leafed varieties of cherry plum, mirabolan plum or foxglove. A burgundy-leafed version of a deciduous tree with a large crown reaching a height of 7-8 meters, native to the Caucasus and South-West Asia. It is most commonly marketed as Nigra, Hollywood, Royal Burgundy, Pissardii, Hesse, or Woodii. Before the foliage erupts, in early April it brings its five-petalled, striking stamens, pale pink, slightly fragrant flowers. After flowering, small, elongated leaves appear initially bronze, later burgundy, which retain their color throughout the vegetation. Some of its varieties are round, similar to the base species, but produce red-colored fruits that are edible and have a sweet-sour taste. The plums are plucked into the root collars or crowns of cherry rootstocks. Occasionally, the wild subject breaks out of the suppression of the noble, grafted plant and begins to develop vigorously. In such cases, remove the shoots of the wild subject as soon as possible and completely, otherwise it will completely suppress the noble part over time. It develops most beautifully in a sunny place on slightly moist soil. In a semi-shady location, the leaves will lose their characteristic color and their spring flowering will also be thinner. If shaping pruning is required, it should be done immediately after flowering.